01 april 2010

Paj

När jag helt slut kom hem från Blåkulla, åt vi Rogers favoritpaj! Jag fick det här receptet för 20 år sedan ungefär, av en som heter Christina. Undras vad hon gör idag??


KÖTTFÄRSPAJ MED SUFFLÉTAK 4 pers
Från Sankt Olof i Skåne

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin (jag har alltid smöör)
2-3 tsk vatten
Fyllning:
500 g nötfärs
1 stor finhackad gul lök
1 burk konservchampinjoner, skivade ca 200 g (jag brukar "glömma" dem)
smör till stekning
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk dragon
1 msk kinesisk soja
2 hackade fasta tomater
100 g mjuk vitlöksost
Sufflétak:
1 burk cremé fraiche à 2 dl
2 msk svensk senap
1/2 dl hackad persilja
3 äggvitor
.
Gör så här:
1. Pajdeg: Gör som du brukar, typ blanda, tryck ut, nagga, låt den vila en stund (inte riktigt enligt receptet...). Förgrädda 10 minuter i 200 grader.
2. Fyllning: Bryn köttfärs, lök och väl avrunna champinjoner i smör. Krydda. Tillsätt soja och tomater. Rör i osten. Bred ut färsröran i pajskalet.
3. Sufflétak: Blanda cremé fraiche med senap och persilja. Vispa vitorna hårda och styva och vänd ner dem i cremé fraiche-blandningen. Bred smeten över fyllningen i pajskalet. Grädda i ugn 200 grader i ca 30 minuter.
.
Servera en fräsch sallad till det!

4 kommentarer:

julia:) sa...

en paj som är hel som man lagar

Kicki sa...

Ja, som man äter upp;)

Maya sa...

Den där måste testas :) Lät väldigt gott.

Anna sa...

Mums, paj är alltid gott!