09 augusti 2013

Var var jag nånstans?Jag har varit på släktträff i Finland! Senast jag var där var för 15 år sedan och hela familjen var med, nu var jag där med syster Anna! Det var ungefär 45 släktingar samlade, några kände man igen och andra vet man inte om man överhuvudtaget sett förut!
-Ni är inte härifrån va, undrade en modig äldre tant (medelåldern var ganska hög)?!
-Hörs det, Anna och jag såg frågande ut?!
Vi pladdrade på utan att bry oss om om bokstäverna kom i ordning... Vi märkte när det blev fel och försökte formulera om med våra fantastiska uttal och svensk brytning! Vår barndomsfinska med gammaldags touch roade nog flera! TUULENTUPA betyder vindskydd och uttalas toolentopa!

Finsk nationalrätt, sommarrätt - laxsoppa?! Det var vad vi fick till lunch, mums!
Det blev en stund på stranden...och några vadade ut i det långgrunda vattnet!
Grannen intill gjorde nånting helt annat! Ja, vad höll han på med?
Här syns ett bord som han också har haft till sin hjälp!
Barnen roade sig i den fina gungan som väckte barndomsminnen till liv!
Lekar/tävlingar var på schemat! Här syns "gammelsmurfen" som inspekterar pilkastningstavlan innan tävling!
Moster Irma och Anna tittade på och deltog också! Efter det var det stövelkastning och jag kom trea och fick välja ett pris, jag valde penslar! Vilken plats kom du på Anna?:)
Vad får män att samlas som flugor kring en sockerbit? Jo, en groggblandning gjord på 80% sprit och saft!! Den blandades i en tillbringare, det var väl bara tur att inte barnen hittade den...!
Fick prova på ett nytt spel! Det gick ut på att pricka rätt och samla poäng beroende på hur spelpjäserna hamnade! Vi var i två lag och det blev oavgjort! Kul spel men minns inte vad det hette!
Min kusin med familj skulle tälta och medan de var iväg och badade och bastade så ville vi vara snälla och hjälpa till! Måste säga att finnarna har lite snuskig humor...tryck in här, lite hårdare, nu blev det bra... Vi skrattade så jag höll på att kissa på mig!! Vi fick upp tältet men kusinen fick rätta till det sista!
Hus utan bastu finns nog inte i Finland! Vanligt förr var att man byggde bastun först med en liten kammare och efter det byggde man huset man skulle bo i! Istället för en husvagn;)
Bra med en skylt när det var dags för dambastu! Nej, vi badade inte, vi har ju bastu hemma! Där är det inte konstigt att bada varje dag, det gör en annan kusin, bland annat, fick vi höra! Varje dag!!
Rinnande vatten, nej, men baljor att fylla med vatten för att kunna tvätta sig...eller så var det bara att gå ner till havet! Doften från en vedeldad bastu är ljuvlig!
Kvällen avslutades med korvgrillning, nationalrätt nummer två;) Förstår inte att bilden blev så suddig?
Anna och jag var tappra och var kvar till efter ett! Många hade åkt därifrån tidigare, de som var kvar skulle också övernatta där! Anna och jag åkte till Haparanda:)


Vad gjorde mannen då?
Han sköljde en matta och hade nog använt bordet tidigare för att skrubba den med såpa! Har själv varit med som barn och tvättat mattor (eller tittade på) men då höll vi till på en brygga!


5 kommentarer:

BP sa...

Vilket fantastiskt fint inläg med toppen bilder.
Nu har jag blivit insatt i finsk "kultur" kan jag väl säga. Det där med bastu visste jag, men laxsoppan var nå't nytt.
Jättekul att ni åkte upp och vågade pladdra på. Jag menar det är ju det enda man kan göra om man vill umgås:-)

Anna sa...

Fina bilder du fick, undras om man jag ska visa mina?
Hoppas vi åker tillbaka en dag!
Kram och vi syns ikväll!

Diana sa...

Det var ingen liten släktträff! Gud vad roligt att träffa alla! fast de borde kanske haft namnskyltar där det också stod hur ni var besläktade. Haha!

Sv: Funderade på sepia, passar kanske bättre med det bruna och ek? Fast bröllopsfotot på väggen är svartvitt. Hmmm.

Susjos sa...

Så kul att få se lite bilder från er resa! Finnar är bra på både bastu, mat och ädla drycker :)

Benita sa...

Ni ser ut att ha haft det bra på släktträffen. Jag hade ingen aning om att du härstammar från Finland.