18 oktober 2011

Hjälp!


Nu blir jag riktigt orolig...
Har irrat runt och letat efter en tändsticksask men inte någon av de här! Jag tömde en på den sista stickan för att lägga i en annan sak (till dig Beate) och nu hittar jag inte asken!!!

Har sparat en artikel som är högst aktuell idag: Bästa skydden mot alzheimer.
1) RÖK INTE - "Rökning är farligt, man får en försämrad hjärt- och kärlfunktion." Jag röker inte!


2) DRICK MÅTTLIGT - "Den har en lätt skyddande effekt om man håller sig till ett glas vin om dagen. För stor konsumtion har totalt motsatt effekt". Dricker vin men ska ändra så det blir mer skyddande:)!

3) HÅLL HJÄRNAN AKTIV - "Ta kvällskurs, utbilda dig, dansa, läs, påta i trädgården eller lös sudoku. Stärker hjärnans kapacitet. Mental stimulans kan öka aktiviteten i de delar i hjärnan som är viktiga för minnesfunktioner." Jag läser ibland, dansar galet ibland, påtar i trädgården ibland och löser sudoku ibland! Har börjat med Wordfeud!!


4) RÖR PÅ DIG - "Fysisk aktivitet är oerhört viktigt för hjärnan. Generellt bättre att ha ett aktivt liv än ett passivt." Jag försöker verkligen, två veckor i sträck har jag sprungit vid två tillfällen och jag går till och från jobbet från bilen (ca 30 min totalt)!

5) MÅ BRA PSYKISKT - "Depression kan vara ett tidigt tecken på risk för senare demensutveckling. Depression kan också vara ett tecken på redan utvecklad demens." Senaste halvåret har varit en deppig tid...

6) KOLLA BLODTRYCKET - Högt blodtryck medför klart ökad risk. Ytterst viktigt att redan i 30-40 årsåldern se till att kolla sitt blodtryck och blodfetter." Blodtrycket var lite högt senast jag tog det för några år sedan men kunde bero på att jag var lite nervös. Kanske ska kolla igen...


7) TÄNK PÅ KOSTEN - "Fibrer, fisk och vitaminer vet vi är nyttigare än mycket fett och kolhydrater. De som äter fet fisk som makrill, lax och sik har bättre utgångsläge än de som äter den där oxfilén med bearnaisesås och pommes frites." Vi äter lite fisk men jag skulle kunna köpa makrillburkar och se till att jag får i mig det åtminstone! Grilla kött är ju så gott!


Hälften av alla alzheimerfall hos äldre personer orsakas av livsstilsfaktorer som vi själva kan påverka, enligt en ny amerikansk (!) studie. Här är riskfaktorerna:

LÅG UTBILDNING
RÖKNING
LÅG FYSISK AKTIVITET
DEPRESSION
HÖGT BLODTRYCK
DIABETES
ÖVERVIKT

Källa: Expressen

Skulle jag behöva vara orolig? Ja, för det finns i släkten, och även om det inte är bevisat att det skulle vara ärftligt så blir jag lite fundersam...
Jag visste var jag hade den här artikel i alla fall:)
Nu ska jag gå på crossen, Julia får leta efter asken när hon kommer hem och BP får vänta på vinsten ett tag till!


8 kommentarer:

Petra sa...

Hoppas att du hittar det.
Kram

Kicki sa...

Har hittat! När jag letade efter katten hade jag lagt ifrån mig den på en stol i hallen...hittade den nu när jag letade efter katten igen:)

Jess sa...

Bra att du hittat den!
Skönt att veta att jag inte ligger i riskzonen! Har ingen av de där riskfaktorerna, skulle vara vinet då....;)

Anna sa...

Hoppas dom kommer på någe bra mot alla ärftliga sjukdomar.
Vi hjälper ju varann :)

Är du ledig?
Kram

ansepanse sa...

vad bra att du har hittat den nu :)
jag försöker nog att leva efter alla de där bra sakerna men jag kan ju inte göra något åt att jag har diabetes och heller inte att jag ibland blir väldigt nere i perioder
kramar

4U2! sa...

Vem, förutom en jag känner *ler*, har super bra minne? Nej då, jag tror det är normalt att glömma ... för jag gör det ofta! :)

BP sa...

Hahaha:-) Den som väntar på nå't gott du vet;-)
Ligger nog inte direkt i riskzonen heller, kvällens inlägg kommer att bekräfta detta. Men vinintaget måste jag öka, det är je regelbundenheten som bådar för god hälsa;-)

Susjos sa...

Suck,ja man ska inte "dra alla över en kam".
Träffade reltivt unga (60 års) alzeheimers patienter när jag började min bana inom sjukvården, slanka icke rökande välutbildade människor...