25 augusti 2011

Vart


Ordet vart har fått en annan betydelse, eller flera olika! Nu är inte jag expert på ord och hur de ska användas, sättas in i meningar och kan inte förklara alla ord! När min kära gamla väninna, som trots allt har levt snart i 90 år, lägger märke till dagens moderna användningar av olika ord så börjar jag också tänka på det!
Vart är ett ord som anger en riktning t ex Vart ska du gå? Ord som blev och varit helt fallit bort hos en del: Jag vart så glad, jag har vart till, det vart olika saker osv Det hörs i radio och på TV och även från min man! Jag har blivit fixerad och hör det överallt!
Har du tänkt på det??! Har du inte tänkt på det, börja med det!

5 kommentarer:

Anna sa...

Vart ska jag börja? :)

Guldkorn by Elin sa...

Hihi! I know :D
Det finns massor av ord och uttryck som används "fel" och när man blir medveten om dem ser och hör man dem överallt. Men den ständiga språkutvecklingen är också ganska intressant. "Språkförbistring" (språkutveckling?) har existerat i alla tider och det hade ju varit helfestligt om vi skulle tala skriftspråk och vad skulle hända med alla dialekter?
"Det vart som ingen mening att oroa sig" på klingande norrländska är väl ändå rätt härligt? ;)
Ha en fin torsdag! Kram

fina frun sa...

Det är en dialektgrej. Här i göteborg använder man inte "vart" på det sättet. Tycker det låter konstigt och helt fel när man tex säger "jag vart så glad".
???
BLEV

BP sa...

Du har så rätt. Jag jobbar ju på ett förlag och är totalt yrkesskadad på just den fronten.
Tack vare eller ska jag säga på grund av allt chattande urholkas det svenska språket mer och mer. Personligen har jag otroligt svårt för dessa "nymodigheter".

Eva sa...

Jag har tydligen börjat använda det... märkte jag... fast vi inte säger så i Skåne. Men vi säger inte heller "vi vart till affären" utan vi säger "vi åkte till affären" - dock har jag börjat härma... omedvetet :)

Kramen